Tinerii seminariști Alexandru ABADI şi Octavian Constantin ENACHE vor primi Ordinul sacru al Diaconatului sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10.30, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti. Diaconatul va fi conferit de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Cei doi candidați la Diaconat sunt originari din Arhidieceza Romano-Catolică de București și, după ce vor primi Sacramentul Sfintei Preoții, în vara anului viitor, vor sluji ca preoți în Arhidieceză. Alexandru Abadi este născut în 1993 și este originar din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Mangalia (Constanța), iar Octavian Constantin Enache este născut în 1990 și este originar din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din București.

Alexandru și Octavian participă în aceste zile la exerciții spirituale, alături de colegii lor de seminar, care vor primi Diaconatul la Iași, iar în seara de vineri vor depune profesiunea de credință în fața episcopului Arhidiecezei și a martorilor.

Diaconatul este prima dintre cele trei trepte ale Sacramentului Sfintei Preoții – celelalte două fiind prezbiteratul şi episcopatul (cf. „Diaconat”, în Mic dicţionar creştin catolic, de Ioan Tamaş, Ed. Sapientia). Diaconii fac parte din clerul diecezei în care sunt încardinați și, „întăriți de harul sacramental, în comuniune cu episcopul și cu preoțimea lui, prin slujirea – diaconia – liturgiei, a cuvântului și a carității, ei sunt în slujba poporului lui Dumnezeu” (Lumen Gentium 29).

Îndatoririle diaconului, în măsura în care îi sunt încredințate de către autoritatea competentă, sunt: să administreze în mod solemn Botezul, să păstreze și să distribuie Euharistia, să asiste la căsătorie și să o binecuvânteze în numele Bisericii, să ducă Viaticul la muribunzi, să citească Sfânta Scriptură credincioșilor, să instruiască și să îndemne poporul, să prezideze cultul și rugăciunea credincioșilor, să administreze sacramentaliile, să săvârșească ceremoniile funeraliilor și înmormântărilor. Dăruiți operelor de caritate și de asistență, diaconii să-și amintească de îndemnul sfântului Policarp: „Să fie milostivi, zeloși, umblând în adevărul Domnului care s-a făcut slujitorul tuturor” (Lumen Gentium 29).