A apărut numărul din iulie 2018 al revistei Actualitatea creștină, publicaţia oficială a Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Editorialul acestui număr evocă figura Mons. Ignazio Felice Paoli, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de București. Prin aceste rânduri, PS Cornel Damian, autorul editorialului, doreşte să aducă recunoştinţă acestui Păstor care a marcat prin personalitatea sa ultima jumătate a secolului al XIX-lea din viaţa Bisericii locale.

La rubrica Focus se găsesc impresiile din Pelerinajul Pe urmele Fericitului Vladimir Ghika în Franța, organizat cu ocazia împlinirii a cinci ani de la beatificarea Monseniorului. De asemenea, tot în cadrul rubricii Focus puteţi citi mărturiile celor doi preoți nou-sfințiți în Catedrala „Sf. Iosif”, la 29 iunie a.c.: Pr. Iosif Ghiuzan şi Pr. Marius Ionuţ Bănuţă.

Rubrica Bioetică aduce în prim-plan enciclica Humanae Vitae a Papei Paul al VI-lea, la 50 de ani de la apariție, una din cele mai controversate enciclice, pentru că era tot mai necesar a se duce o luptă împotriva relativismului, pentru binele esenţial al omului. Papa Benedict al XVI-lea spune că deşi învăţătura exprimată în enciclica „Humanae Vitae” nu e uşoară „ea este conformă cu structura fundamentală prin care viaţa a fost mereu transmisă, încă de la crearea lumii, respectând natura şi în conformitate cu exigenţele ei”.

Secţiunea Res-publica propune materialul Vladimir Ghika Fecit, care prezintă expoziția cu desenele Fericitului Vladimir Ghika In spiritu caritatis, deschisă recent la Muzeul Național de Artă al României. Expoziţia, care se va închide pe 2 septembrie a.c., este o premieră în România, și reunește peste 200 de desene și gravuri.

În paginile Suflet tânăr, PS Cornel le adresează tinerilor din Arhidieceza de Bucureşti, care vor participa la INTC de la Satu Mare, un mesaj prin care îi încurajează să nu le fie teamă a-l asculta pe Dumnezeu şi a răspunde chemării Lui, asemenea Sfintei Fecioare. „Învăţaţi de la Maria ce înseamnă sufletul plin de har şi astfel Isus va fi Prietenul vostru cel mai bun, va fi Lumină pentru viaţa noastră”. Episcopul îi felicită pe cei care vor „reprezenta cu cinste pe toți tinerii din Arhidieceza de București”, pentru că acolo vor avea ocazia să facă o nouă experiență de credință.

Universul familiei ne oferă câteva sugestii despre cum să ne orientăm toate umblările noastre în casa Domnului spre adevărata Frumusețe. Tot în această rubrică găsiţi un text impresionant despre renumitul loc de pelerinaj Santiago de Compostela, unde se află rămăşiţele pământeşti ale Sf. Iacob.

Paginile de Spiritualitate continuă reflecțiile pe marginea Psalmilor. Pagina Ghika îl prezintă pe Monseniorul ca Îndrumător de conștiință. Sunt gânduri profunde în care Monseniorul îi scrie „unei domnişoare” despre cum Dumnezeu ne cere să ajungem la lucrurile mari prin lucrurile mici.

Dialogurile cu dichis, moderate de Claudia Stan, îl au alături pe lect. univ. dr. Pr. Emil Moraru, iar tema discuţiilor este despre păcat. În acest număr puteţi citi, reflexii interesante despre Cât de păcătos este „sfântul din mine”?

Din revistă nu lipsesc paginile de știri, anunțuri, cultură şi recomandări pentru timpul liber.

Raimondo-Mario Rupp


Revista poate fi achiziționată de la Librăria Sf. Iosif, din București (str. G-ral Berthelot 19, tel. 0212015457, 0212015475, www.librariasfiosif.ro), sau în parohiile Arhidiecezei.

Show Buttons
Hide Buttons