consiliu-pastoral_21112016_1În dimineaţa zilei de luni, 21 noiembrie 2016, în Palatul Arhiepiscopal din București, a avut loc întâlnirea Consiliului Pastoral al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, în prezenţa Arhiepiscopului-Mitropolit Ioan Robu și a Episcopului Cornel Damian. Consiliul Pastoral a fost compus din Vicarul General, Vicarii Episcopali, Părinții Decani, Secretarul Episcopal și Preoții responsabili pe diferite oficii de pastorație. Invitați speciali au fost reprezentanți din partea Persoanelor Consacrate și a laicilor din Arhidieceză. Programul zilei a fost moderat de Pr. Daniel Bulai, Vicar Episcopal pentru coordonare pastorală.

Ședința de lucru a fost deschisă de ÎPS Ioan Robu cu o rugăciune, după care au fost abordate, pe rând, temele de discuție înscrise pe ordinea de zi: retrospectiva Anului Jubiliar al Milostivirii; formarea permanentă a clerului și exercițiile spirituale pentru preoți; „Ora lunară” de rugăciune pentru preoți în decanate; „Viața misionară” în Arhidieceză; propuneri și activități pentru familiile din parohiile Arhidiecezei pentru Anul Pastoral 2016-2017; obiective și activități comune propuse de Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului pentru Anul Pastoral 2016-2017; activități pastorale propuse de către Viața Consacrată pentru parohiile Arhidiecezei; formarea și publicarea unui Calendar Pastoral care să cuprindă activități generale din sectoarele pastorale din Arhidieceză; instrumentele de comunicare socială ale Arhidiecezei; întâlnirea reprezentanților din Asociațiile, Mișcările, Fundațiile și Grupurile de laici din Arhidieceză pentru cunoaștere, colaborare și apostolat.

Preoții parohi ai celor trei biserici ale Arhidiecezei unde, în timpul Anului Jubiliar, a fost deschisă o Poartă Sfântă au evidențiat numărul mare de pelerini care, individual ori în grupuri organizate, au trecut prin Porțile Sfinte. La Catedrala Sf. Iosif, Părintele paroh Ioan Ciobanu a semnalat că au fost mult mai multe spovezi și împărtășanii decât în trecut, ceea ce arată că Anul Milostivirii a fost unul bogat în roade spirituale. Episcopul Cornel, apoi, a amintit faptul că „Poarta Milostivirii” rămâne deschisă, le-a mulțumit preoților care s-au ocupat de Porțile Milostivirii în cele trei biserici din Arhidieceză și le-a sugerat ca în toate locațiile să se marcheze, cu un semn vizibil, existența Porților din Anul Jubiliar al Milostivirii 2015-2016.

Dl. Cornel Bărbuț – reprezentantul laicilor din Arhidieceză – a prezentat trei inițiative propuse de Centrul Diecezan pentru Pastorația Familiilor pentru familiile din Arhidieceza de București: un pelerinaj la Fatima în luna mai; o reculegere anuală pentru familii în luna aprilie; și pelerinajul de la începutul lunii septembrie la Sanctuarul marian diecezan de la Ciofliceni. Tot dl Bărbuț a informat că sâmbătă, 18 februarie 2017, la Catedrala Sf. Iosif, din București, va avea loc o întâlnire a reprezentanților asociațiilor, mișcărilor și fundațiilor care activează pe teritoriul Arhidiecezei de București. La final, PS Cornel Damian a adresat un gând de mulțumire tuturor pentru participare și a condus rugăciunea finală. Următoarea întâlnire a Consiliului Pastoral al ARCB va fi luni, 2 octombrie 2017, la sediul Arhiepiscopiei.

consiliu-pastoral_21112016_2consiliu-pastoral_21112016_3