Pe 8 decembrie 2017, în Solemnitatea Neprihănita Zămislire, în Catedrala Sf. Fecioară Maria, Regină din Iași, 17 studenţi din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic vor fi hirotoniţi diaconi. Doi dintre aceştia sunt pentru Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

În perioada 1 – 7 decembrie, cei 17 seminariști ce urmează să fie hirotoniţi diaconi se află la Mănăstirea Carmelitană de la Luncani, Bacău, pentru o săptămână de Exerciții spirituale, ţinute de Pr. Ştefan Socaciu (Dieceza de Chişinău). Cu o zi înainte de a fi hirotoniți diaconi, ei vor face profesiunea de credinţă în capela Institutului Teologic, în faţa Episcopului, PS Petru Gherghel, a Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul Seminarului, a părinţilor profesori şi a colegilor seminarişti.

Sfânta Liturghie de consacrare întru diaconat va fi prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei de Iaşi, alături de care va concelebra și Pr. Francisc Ungureanu, Vicar episcopal pentru cler și vocații în Arhidieceza Romano-Catolică de București.

Doi dintre viitori diaconi – Marius Ionuț Bănuță, din parohia Adormirea Maicii Domnului, București, și Iosif Ghiuzan, din parohia Coborârea Sfântului Duh, Adjudeni (NT) -, după ce în vara anului viitor vor primi Sacramentul Sfintei Preoții, vor sluji în Arhidieceza Romano-Catolică de București. Cei doi au oferit pentru revista Arhidiecezei, Actualitatea creștină, câteva gânduri înainte de pasul important pe care îl vor face pe 8 decembrie.

În urmă cu 13 ani, Domnul mi-a insuflat chemarea spre Sf. Preoție; a privit spre mine și m-a ales. În comunitatea noastă au existat până acum două mari momente: primul, cel al formării comunității, când Duhul a lucrat prin părintele Dominic Hârja. Atunci, câțiva tineri au ascultat chemarea Domnului și au intrat în Seminar. Astăzi, unii dintre ei sunt deja preoți. Acum, comunitatea trăieşte un alt moment, prin părintele Mihai Mărtinaș, care continuă munca de formare a seminariștilor din parohie. Eforturile lor și ale credincioșilor din comunitate sunt binecuvântate de Regina Apostolilor, prin noi chemări la Sf. Preoție.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu și Sf. Fecioare pentru harurile oferite! Vă rog să vă rugați în continuare pentru mine și pentru noi vocații. (Marius Ionuț Bănuță)

 

După absolvirea liceului, am decis să răspund unei chemări pe care o simțeam de mai mult timp. Astfel, am ajuns la Seminar ca să mă conving dacă este vocație la Sf. Preoție. Întrucât în timpul formării am descoperit că semnele chemării sunt prezente în viața mea, iată că am ajuns să fac pasul spre prima treaptă a preoției, care este diaconatul. Cred că această slujire este un rod al rugăciunilor poporului lui Dumnezeu către Stăpânul secerișului. Mă încredințez încă de la începutul slujirii mele Mariei, Maica milei și a chemării noastre sfinte, precum și rugăciunilor dumneavoastră. (Iosif Ghiuzan)

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons